Landbouwwerktuigen

Als boer hebt u het tegenwoordig op veel gebieden een stuk eenvoudiger dan vroeger. Er zijn immers vele landbouwwerktuigen waar u gebruik van kunt maken en het mooiste is, deze zijn allemaal te gebruiken in combinatie met tractors. Dat betekent dat u zelf geen zwaar werk meer hoeft te doen en dat u ook geen gebruik meer hoeft te maken van lastdieren voor de bewerking van het land. Het enige dat u nodig hebt, zijn de verschillende landbouwwerktuigen die u gebruikt en een goede tractor om ze mee te combineren. Dit maakt het werk voor u steeds eenvoudiger. Helemaal sinds de opkomst van computertechnieken in de apparatuur wordt het boerenleven steeds weer anders. Zo zijn veel tractors tegenwoordig voorzien van een gps systeem, wat u in staat stelt om zeer nauwkeurig met uw landbouwwerktuigen aan de slag te gaan. Het leren werken met gps kost in het begin even wat moeite, het goed afstellen ervan vergt wat ervaring, maar daarna wordt het werk voor u een stuk eenvoudiger. Er kan dan in keurig rechte banen gereden worden, waardoor het land een stuk efficiënter gebruikt wordt. Sowieso stellen moderne landbouwwerktuigen boeren al in staat om een stuk efficiënter te werken dan in het verleden. Er zijn nu zoveel meer mogelijkheden wat betreft bewerking van de grond, door de vele machines die er nu te krijgen zijn. Het werk gaat door de vele beschikbare landbouwwerktuigen een stuk sneller dan in het verleden, waardoor er veel meer grond per dag bewerkt kan worden.

Vele soorten landbouwwerktuigen

Welke landbouwwerktuigen zijn er nu allemaal te krijgen? Voor een boer is dat gesneden koek, maar veel leken hebben hier geen idee van. Het bekendste werktuig zal toch de ploeg zijn. Deze wordt gebruikt om de grond eens even flink om te woelen. Het is ook een van de oudste werktuigen, vroeger werden deze al gebruikt achter het paard om het land na de oogst weer voor te bereiden op een nieuw seizoen van zaaien, groei en oogsten. Maar ploegen is natuurlijk niet het enige dat er met de landbouwgrond moet gebeuren. Met een ploeg wordt de grond immers in een soort van rijen gelegd, wat het onmogelijk maakt om meteen te zaaien. Met verschillende andere landbouwwerktuigen wordt er voor gezorgd dat de grond mooi los en weer vlak is, zodat er met de zaaimachine aan de slag kan worden gegaan. Een van die werktuigen is de zaaibedbereiding. Of met de pootmachine, afhankelijk van het gewas dat er verbouwd gaat worden op het betreffende stuk land. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel landbouwwerktuigen nodig waar veel mensen niet eens bij stil staan. Voor een goede vruchtbare bodem is bemesting noodzakelijk. Dit gebeurt tegenwoordig niet vaak meer met kunstmest en mest sproeien uit een tank is ook niet meer toegestaan. Bemesting gebeurt daarom tegenwoordig met speciale bouwlandbemesters, die de mest als het ware in de bodem injecteren. Waar veel mensen ook niet bij stilstaan, is dat verschillende soorten ondergronden verschillende soorten landbouwwerktuigen vereisen. Boert iemand op kleigrond, dan heeft hij te maken met een zware grondsoort, die niet zomaar te verzetten is. Bij ploegen is het verschil goed op te merken, op zandgrond kan er met een veel groter exemplaar gewerkt worden dan op klei, omdat de structuur van de grond veel losser is en de bodem veel minder zwaar is. Voor een boer is het dus erg belangrijk dat zijn landbouwwerktuigen aangepast zijn aan de grond die hij moet bewerken.

Evers Agro

In de jaren zestig begon boerensmid Johann Evers zelf nieuwe landbouwwerktuigen te ontwikkelen en bestaande ideeën te verbeteren. Dit kleine eenmansbedrijf is inmiddels uitgegroeid tot Evers Agro, een grote speler op de markt van landbouwwerktuigen. In overleg met boeren zijn er steeds nieuwe aanpassingen gedaan aan de bestaande apparatuur, zodat deze nog beter aansluit op de wensen van de gebruikers. Zoals gezegd zijn er in Nederland verschillende grondsoorten waar rekening mee gehouden moet worden. Niet ieder werktuig dat gemaakt is voor gebruik op zandgrond kan bijvoorbeeld zomaar op kleigrond ingezet worden. Evers Agro maakt nog steeds graag gebruik van de wensen van boeren om hun producten te verbeteren, de gebruikers weten immers het beste wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden. Voor wat voor soort landbouwwerktuigen kunt u nu precies terecht bij Evers Agro? Zij bieden verschillende varianten van diverse werktuigen, zoals:

  • cultivatoren
  • nalopers
  • bouwlandbemesters
  • woelers
  • zaaimachines
  • vorenpakkers

Zij hebben bovendien niet alleen maar nieuwe werktuigen te koop, u kunt bij hen ook terecht voor een wisselend aanbod aan gebruikte landbouwwerktuigen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die zij te bieden hebben, dan kunt u uiteraard een kijkje nemen op hun website. Ook is het mogelijk om een brochure te bestellen, waarin u de verschillende apparatuur kunt bekijken. Bent u benieuwd hoe de apparatuur gemaakt wordt? Dan kunt u bij hen ook terecht voor een bedrijfsexcursie. U komt dan alles te weten over het maakproces van deze werktuigen die zij maken. Dit is niet alleen interessant voor agrariërs, ook andere groepen mensen kunnen hiervoor bij hen terecht en kunnen zo leren over de verschillende werktuigen die er zijn voor grondbewerking. Bent u zelf boer en hebt u ideeën over verbetering van producten of zoekt u apparatuur die nog niet bestaat, neem dan zeker contact met Evers Agro op. Zij gaan graag met u aan de slag om landbouwwerktuigen te bouwen die helemaal aan uw eisen voldoen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn