Het gemak van lichtstraten

Bij veel huizen is het een probleem dat er niet genoeg licht binnenkomt. Vaak is de woonkamer nog wel in orde omdat hier vaak grote ramen zijn geplaatst, de echte problemen ontstaan bij de andere kamers in het huis. Over het algemeen kunnen slaapkamers en serres enorm profiteren van wat extra lichtval. Deze kamers voelen dan een stuk ruimer aan en ogen veel vriendelijker. Ook een aanbouw, waar vaak tijdens de bouw meer wordt gelet op het praktisch nut dan op de esthetische waarde, kan goed geplaatste lichtstraten plotseling een hele nieuwe uitstraling krijgen. Ter Huurne levert al meer dan 40 jaar de beste lichtstraten voor professionele toepassingen.  Ook particulieren kunnen altijd bij dit bedrijf terecht. De kwaliteit van de lichtstraten staat bij Ter Huurne voorop. Wat zijn lichtstraten precies? Een lichtstraat bestaat simpelweg uit een reeks ramen die in het dak van een kamer worden geplaatst. Vaak worden lichtstraten toegepast in donkere ruimtes met weinig ruimte in de zijmuren. De al genoemde serres en aanbouwen zijn goede voorbeelden van kamers waarbij dit het geval kan zijn. Er zijn verschillende types lichtstraten die op verschillende manieren worden geplaatst. Welk model u wilt gebruiken hangt af van de kamer waar de lichtstraat moet komen en van persoonlijke afwegingen. Een aantal veelgebruikte types zijn:

  • Zadeldak lichtstraat
  • Lessenaardak lichtstraat
  • Lichtstraat deluxe

Een zadeldak lichtstraat kan geplaatst worden wanneer u een plat dak heeft. Op het dak wordt een soort extra dak geplaatst waar vervolgens glas in wordt gezet. Dit type lichtstraat ziet er dus precies zo uit als een miniatuurversie van een schuin dak. Door dit model is het mogelijk om heel veel lichtval te creëren, van beide kanten komt immers veel licht naar binnen. Ook wordt dankzij deze lichtstraten een bepaalde symmetrie in het dak behouden. Wanneer het zadeldak precies in het midden van de ruimte wordt geplaatst kan dit een ruimte een heel stuk ruimer en hoger doen aanvoelen. Belangrijk is ook dat dit model in heel veel verschillende plafonds kan worden ingebouwd. De enige eis is dat het dak recht is, waardoor de constructie opgezet kan worden. Een lessenaardak wordt vaak direct aan de gevel gemonteerd. Dit ontwerp is bijvoorbeeld te gebruiken bij een terrasoverdekking of een carport. Ook worden deze types vaak geplaatst boven tuindeuren om toch te zorgen voor een natuurlijke lichtinval in het huis. Een lessenaardak lichtstraat loopt vaak af naar één kant. Hierdoor wordt regenwater en vuil eenvoudig afgevoerd en hoeven de ramen dus niet vaker schoongemaakt te worden dan normale ruiten. Tot slot is er nog de lichtstraat deluxe. Dakliggers zijn bij dit model niet meer nodig; al deze lichtstraten bestaat uit één glasplaat. Hierdoor wordt een ruimte optimaal verlicht met eigenlijk maar weinig glas.

Lichtstraten; beglazing en opties

Als beglazing in de lichtstraten heeft u meerdere opties. Bij glas dat iets minder stevig hoeft te zijn wordt vaak gebruik gemaakt van gehard veiligheidsglas. Dit glas is ontzettend veilig en schadebestendig. U hoeft dus zeker niet bang te zijn dat dit glas zomaar zal breken of barsten. In de meeste gevallen is dit glas ongeveer 10mm dik. Bij een serre wordt meestal gebruik gemaakt van HR+++ veiligheidsbeglazing. Omdat dit glas iets sterker is of kan bestaan uit meerdere glasplaten wordt het veel gebruikt in kamers waar intensief wordt geleefd. Het is ook mogelijk om nog wat extra opties aan het glas toe te voegen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een zonwerende laag aan te brengen op de glasplaten. Wilt u dus wel zonlicht in huis, maar geen hinder van de lichtstraten, dan is deze zonwerende laag ideaal. Ook blijft het huis in de winter lekker op temperatuur en blijven in de zomer alle kamers lekker koel. Ook kunt u kiezen voor drie dubbele beglazing. Dit is uiteraard sterker en is altijd zonwerend. Alle beglazing wordt ingeklemd in inbraakwerende deklijsten. Alle lichtstraten zijn dus volledig veilig, een inbreker zal hier niet door naar binnen kunnen. Dankzij een goed afdichting blijven u en uw gezin veilig terwijl jullie toch optimaal kunnen genieten van heerlijke lichtinval. Welk type glas u kiest hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur. Voor bepaalde toepassingen zijn sommige glassoorten echter beter dan andere. Wanneer u niet zeker weet welk type u moet bestellen of welke glasplaat daarbij nodig is dan kunt u altijd contact opnemen met de leverancier. Ter Huurne staat altijd klaar om uitgebreid advies te geven in een persoonlijke situatie.

Accessoires

Naast alle modellen kunt u ook nog kiezen voor leuke accessoires. Lichtstraten hebben ’s nachts natuurlijk niet veel toegevoegde waarde, maar ze kunnen worden aangepast zodat dit wel het geval is! Aan de onderzijde van bijna alle typen zijn lampjes te plaatsen. Deze lampjes kunnen eenvoudig worden gemonteerd en zullen de kamer verlichten op het moment dat het buiten donker is. Wordt het buiten echt te warm en wilt u de zon even buiten houden? Met speciale zonwering die voor de glasplaten uitgerold kan worden blijft de zon op afstand als deze het allemaal iets te bont maakt. Al deze leuke opties en nog diverse andere kunt u terugvinden op de website van Ter Huurne. Op http://www.terhuurnebv.nl/lichtstraten vindt u nog veel meer informatie over verschillende modellen en kunt u kosteloos een offerte aanvragen. Zo weet u altijd waar u aan toe bent, nog voordat de bouw begint! U kunt altijd langskomen in de showroom te Haaksbergen. Bekijk voor u komt wel even goed de openingstijden, op zondag is het bedrijf namelijk gesloten!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn