Rouwadvertenties

In bijna alle kranten zijn ze te vinden: rouwadvertenties. Maar waarom worden ze eigenlijk geplaatst? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. In de eerste plaats kan het natuurlijk zo zijn dat iemand geliefd en bekend was bij veel verschillende mensen en dat het lastig is om iedereen een persoonlijke rouwkaart te sturen. Niet alleen omdat het dan om een heel groot aantal kaarten zou gaan, maar ook omdat het dan niet altijd te achterhalen is wie allemaal op de hoogte gesteld zou moeten worden. Rouwadvertenties zorgen er dan voor dat toch iedereen er achter zou kunnen komen dat iemand overleden is. Dit is natuurlijk ook erg handig als de overledene geen goed adresboek had en niet alle adressen te achterhalen zijn op de korte termijn. Kaarten moeten immers snel verstuurd worden en het lukt niet altijd om van iedereen dan het adres te achterhalen. Laat je rouwadvertenties plaatsen, dan zien hopelijk de mensen waarvan de adressen niet achterhaald konden worden deze ook en worden zij zo toch op de hoogte gebracht van het overlijden van de betreffende persoon. Een andere reden waarom mensen rouwadvertenties plaatsen, is om hun medeleven te betuigen met familie en vrienden van de overledene. Dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan door het bedrijf waar iemand werkte of door een vereniging waar iemand jaren lid van was of jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan. Ook niet directe familie, buren of vrienden kunnen om die reden kiezen voor het laten plaatsen van een advertentie. Aan de ene kant is het voor hen een manier om hun medeleven te betuigen, aan de andere kant is het ook een manier om aan anderen te laten merken dat ook zij een verlies geleden hebben. Rouwadvertenties kunnen dus geplaatst worden ter kennisgeving, maar ook als blijk van medeleven met de familie.

Opstellen van rouwadvertenties

Het opstellen van rouwadvertenties is niet altijd een eenvoudige klus, net zoals het niet gemakkelijk is om de rouwkaart op te stellen. Soms heeft degene die overleden is hier zelf al wensen voor op papier gezet, dat kan het allemaal een heel stuk gemakkelijker maken. Het is ook zeker aan te raden om met deze wensen rekening te houden. Maar wat als dat nu niet het geval is? Hoe stel je dan de rouwadvertenties op? Een van de opties is om te kiezen voor precies dezelfde tekst als die u ook gebruikt in de rouwkaart. Dit scheelt je veel hoofdbrekens en zo krijgt ook iedereen dezelfde informatie over het overlijden. Maar soms wil je dit om bepaalde redenen niet en dan kan het lastig zijn om te bedenken wat er dan wel in vermeld moet worden. Twijfel je hierover, dan is het altijd verstandig om in gesprek te gaan met de uitvaartverzorger. Deze heeft immers vaak al vele jaren ervaring met dergelijke zaken en heeft al veel rouwadvertenties voorbij zien komen. Vaak kan de uitvaartverzorger je wel een aantal voorbeelden geven van mooie teksten voor de advertentie of hij of zij kan je helpen met het opstellen van je eigen tekst. Aangezien je maar kort de tijd hebt voor het opstellen van de rouwadvertenties, is het zeker aan te raden om hier hulp bij in te schakelen als het je niet lukt om zelf binnen een paar uur of een dag iets op te stellen. Heb je zelf de tekst voor de advertentie geschreven, dan is het altijd aan te raden om deze nog even door iemand anders na te laten lezen. Het liefst door iemand die iets verder van de overleden persoon afstond en niet zo overmand is door verdriet. In emotionele tijden kunnen taalfoutjes snel over het hoofd gezien worden en je wilt natuurlijk voorkomen dat er een fout in de rouwadvertenties komt te staan.

Uitvaart Informatie Hulplijn

We weten nu dus een aantal zaken over rouwadvertenties:

  • ze worden geplaatst om zeker te zijn dat alle bekenden op de hoogte gesteld worden van het overlijden
  • ze kunnen dienen als mededeling van het overlijden, maar ook als blijk van medeleven
  • de tekst kan dezelfde zijn als in de rouwkaart, maar er kan ook voor een andere tekst gekozen worden
  • het is verstandig om altijd iemand de tekst voor de advertentie na te laten lezen, zodat er geen foutjes in staan

Er zijn nog twee zaken van belang als het aankomt op het plaatsen van rouwadvertenties. De eerste is van praktische aard, namelijk kies voor het plaatsen van een correspondentieadres in plaats van je eigen adres. Sommige mensen met slechte intenties lezen namelijk de rouwadvertenties om er achter te komen wanneer mensen niet thuis zullen zijn. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je na de uitvaart thuiskomt in een huis waar ingebroken is. Een ander punt dat van belang is, is de vraag in welke kranten je de rouwadvertenties laat plaatsen. Doe je dit in een regionale krant, een landelijke of zelfs een plaatselijk krantje? De laatste heeft als nadeel dat deze over het algemeen niet vaak genoeg uitkomt en je de mensen dus niet op tijd kunt bereiken. Bij een landelijke krant speelt weer mee dat lang niet alle mensen in de buurt deze zullen lezen en je dus niet iedereen bereikt die je zou willen bereiken. Veel mensen kiezen daarom voor hun regionale krant. Zoek jij nog meer informatie over rouwadvertenties? Of over overlijden, uitvaart en nazorg? Ga dan naar de site van Uitvaart Informatie Hulplijn, zij kunnen je van goed advies voorzien.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn