Beste oliebollen van Nederland

Ik ben een groot fan van oliebollen. Ieder jaar begeef ik mij rond de jaarwisseling naar de stad om een flinke hoeveelheid in te slaan. Ik at op een gegeven moment zoveel oliebollen, dat ik besloot om er een spelletje van te maken. Ik ging jaarlijks op pad om voor mezelf één vraag voor mezelf te beantwoorden: waar koop je dit jaar de beste oliebollen van Nederland? Inmiddels heb ik honderden kramen bezocht en weet ik vrij goed hoe een oliebol hoort te smaken. Waar moet een goede oliebol aan voldoen?

  • Niet vet of aangebrand
  • Lekker luchtig deeg
  • Vulling in de juiste verhouding
  • Een schappelijke prijs

In mijn zoektocht naar de beste oliebollen van Nederland ben ik veel teleurstellende exemplaren tegengekomen. Het ergst vind ik het als een oliebol heel vettig is. Dat getuigt namelijk van onkunde bij de bakker: een te vette oliebol is in olie gebakken die niet goed op temperatuur is gebracht. Hierdoor komt het vet in het deeg terecht en dat zorgt voor de smerige smaak. Kom je een vette oliebol tegen? Loop dan snel door! De beste oliebollen van Nederland zijn ook niet aangebrand. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde, alleen was de temperatuur van de olie in dit geval te hoog. Vaak is de buitenkant van de bol te donker en de binnenkant nog rauw. Nee, voor mij zijn de beste oliebollen van Nederland goed van smaak en op de juiste temperatuur gebakken. Dan gaan we verder met het deeg. Heb je wel eens een oliebol gegeten die ontzettend zwaar op de maag viel? Dat heeft vaak te maken met de manier waarop het deeg is behandeld. Een goede oliebol is lekker luchtig, waardoor je er meerdere van kunt eten zonder misselijk te worden. Is dat niet het geval, of heb je het gevoel dat de oliebol niet goed is gebakken, ga dan meteen verder naar de volgende kraam!

Beste oliebollen van Nederland: de vulling

Dan zijn we nu aanbeland bij een controversieel onderwerp: de vulling. Ik weet dat hier veel verschillende meningen over bestaan. Sommige mensen zien hun snack het liefst helemaal volgestopt met krenten, appelstukjes of rozijnen. Persoonlijk ben ik daar niet zo van, maar ik begrijp waarom anderen dit lekker vinden. De beste oliebollen van Nederland hebben wat mij betreft een goede verhouding. Ik wil de vulling wel proeven, maar af en toe een stukje oliebol zonder krent is ook helemaal niet erg. Zelf vind ik oliebollen met stukjes appel het lekkerst, maar ik proef ook de andere smaken. Uiteindelijk geef ik één cijfer, maar dat is dan wel gebaseerd op alle oliebollen die de kraam verkoopt! Tot slot wil ik nog even stilstaan bij de prijs. Voor mij is een oliebol een snack voor iedereen, dat wil zeggen dat je per stuk niet meer dan een euro moet betalen. Sterker nog, ik zoek vaak naar aanbiedingen van meerdere oliebollen voor een lagere prijs. Hoe duurder de kraam, hoe beter de oliebol wat mij betreft moet zijn. Kortom: de beste oliebollen van Nederland zijn goed van smaak, luchtig, goed gevuld en voordelig geprijsd!

Maak je eigen afweging

Ik kan iedereen aanraden om dit spel ook te spelen. Ga samen met je partner bij een aantal kraampjes langs en bepaal wat voor jou de beste oliebollen zijn. Doe dit het jaar daarop weer en vergelijk de resultaten. Ik was afgelopen jaar erg verrast door Noorlander Oliebollen. Ik kwam de kraam per toeval tegen op een kerstmarkt, maar heb genoten van hun aanbod. Op hun site, noorlanderoliebollen.nl, kun je zien waar ze staan. Ook kun je materialen huren om zelf oliebollen te bakken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn