Aanmelden WW uitkering

uitkeringsinfo - Aanmelden WW uitkeringGeen enkel mens hoopt dat hij of zij te maken krijgt met het aanmelden voor een WW uitkering, iedereen behoudt immers graag zijn eigen baan om zo in het eigen inkomen te voorzien. Maar helaas heb je het niet altijd zelf voor het zeggen en soms kom je hier nu eenmaal niet onderuit. Je kunt dit heel vervelend vinden, maar je kunt ook erg blij zijn dat we in Nederland in ieder geval een goed sociaal vangnet hebben en dat het aanmelden voor een WW uitkering bij ons mogelijk is. Iedereen die voor langere tijd gewerkt heeft, heeft hier recht op bij ontslag. Je hebt door te werken en loonbelastingen te betalen namelijk altijd bijgedragen aan de sociale voorzieningen die hier in ons land zijn en je hebt er dan ook zeker recht op om hier gebruik van te maken op het moment dat dat nodig is. Let wel op dat het aanmelden voor een WW uitkering niet vrijblijvend is, er wordt daarna wel wat van je verwacht. Zo moet je bijvoorbeeld beschikbaar zijn voor werk en aantoonbaar je best doen om een nieuwe baan te vinden. Want hoewel je gerust gebruik kunt maken van ons sociale vangnet, bestaat deze mogelijkheid natuurlijk niet eindeloos. Dit geldt vooral voor de werkeloosheidsuitkering, deze heeft een bepaalde maximale looptijd. Vind je voor het verlopen van de uitkering geen nieuwe baan en heb je onvoldoende vermogen om jezelf te onderhouden? Dan zul je in de bijstand terecht komen. Deze is echter natuurlijk een stuk soberder, niemand komt daar graag in terecht. Wil jij voorkomen dat je daarmee te maken krijgt, dan is het dus ook in je eigen belang om je uiterste best te doen om een nieuwe baan te vinden. Aanmelden voor een WW uitkering en gebruik maken van de regeling waar je recht op hebt is dus absoluut een aanrader als je werkloos wordt, maar het is uiteraard nog fijner als je zo snel mogelijk weer aan de bak kunt.

Aanmelden voor een WW uitkering: wat moet je weten?

Er zijn verschillende zaken van belang als je het aanmelden voor een WW uitkering wilt gaan doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de aanvraag hiervoor op tijd te doen. Is bijvoorbeeld bekend dat het bedrijf waar jij werkt niet lang meer zal voortbestaan of heb jij een tijdelijk contract wat niet verlengd gaat worden? Doe dan zeker vier weken voordat je op straat komt te staan je aanmelding, zodat je op tijd gebruik kunt maken van de werkloosheidsuitkering. Het duurt namelijk gemiddeld vier weken voordat de gegevens verwerkt zijn en de aanvraag beoordeeld wordt. Door deze termijn in acht te houden, voorkom je dat je een periode zonder inkomsten moet overbruggen. Daarnaast zijn er nog een paar dingen die je moet weten als je voor het aanmelden voor een WW uitkering kiest, namelijk:

  • je hebt alleen recht op WW als je minimaal 26 weken hebt gewerkt in de laatste 36 weken
  • je moet aantoonbaar actief op zoek zijn naar een baan en beschikbaar zijn voor werk
  • je mag niet zelf de reden van ontslag zijn geweest

Wil jij je aanmelden voor een WW uitkering, maar ben je bijvoorbeeld ontslagen omdat je steeds te laat op je werk kwam of omdat jij jouw taken op de werkvloer niet goed uitvoerde? Dan is een aanvraag bij voorbaat al kansloos. Je bent dan namelijk verwijtbaar werkloos, je had je baan kunnen behouden als jij je werk goed had gedaan. Daarnaast is ook het aantal weken dat je gewerkt hebt dus van belang, het is goed om dit van tevoren al voor jezelf na te gaan of je hier aan voldoet, zo voorkom je teleurstellingen. Aanmelden voor een WW uitkering is dus niet voor iedereen die werkloos raakt een optie, maar voor velen is het zeker de moeite waard om hiervoor aan te melden.

Hoe meld je je aan?

Aanmelden voor een WW uitkering, hoe gaat dat nu in zijn werk? Dergelijke zaken worden tegenwoordig door het UWV geregeld, dat is de instantie die daar nu overgaat. Zij regelen overigens niet alleen de werkloosheidsuitkeringen, zij zijn ook de plek om naar toe te gaan als je bijstand wilt aanvragen of als je in de WIA terecht komt. Wil je bij hen aanmelden voor een WW uitkering, dan kan dat tegenwoordig gewoon digitaal. Je hoeft daarvoor dus niet eerst naar een van hun locaties toe te gaan, maar je kunt gewoon online het formulier invullen. Zoals gezegd is het verstandig om dit op tijd te doen. Het UWV zal dan bepalen of je recht hebt op WW en op hoeveel geld je recht hebt. Het meeste contact zal digitaal verlopen en je zult ook op die manier horen of je ergens recht op hebt of niet. Wil je meer weten over het aanmelden voor een WW uitkering en hoe dit allemaal in het werk gaat? Dan is het verstandig om www.uitkeringsinfo.nl eens te bezoeken. Hier vind je veel informatie met betrekking tot de diverse uitkeringen die je in Nederland aan kunt vragen en hier kun je ook vinden wat je kunt doen als je geen recht blijkt te hebben op WW. Bovendien vind je hier veel nuttige tips, zoals het feit dat je jouw uitkering tijdelijk stop moet zetten als je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt. Al dit soort zaken vind je dus bij hen. Aanmelden voor een WW uitkering? Bezoek eerst eens www.uitkeringsinfo.nl en lees alles wat je hierover moet weten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn