Tips om opvoedingsproblemen op te lossen

Ouderschap is een van de meest verbazingwekkende ervaringen ooit, maar het kan tegelijkertijd ook het meest frustrerend worden genoemd! Elke nieuwe dag brengt een nieuwe uitdaging in het leven van ouders. Terwijl je meestal probeert te glimlachen en je er omheen probeert te werken, zijn er momenten waarop het onmogelijk lijkt om kalm te blijven. Alle ouders maken beproevingen door als het gaat om het opvoeden van kinderen. De sleutel is om kalm te blijven in plaats van je boosheid te tonen als het misgaat. Als volgend scenario bekend lijkt, ben je niet de enige. Het is een van de meest vervelende opvoedingsproblemen die ouders kunnen tegenkomen. Bijvoorbeeld, je kind begint te huilen of luistert niet naar rede. In zo’n situatie is het vaak moeilijk om je geduld niet te verliezen. Hoe los je zo’n situatie het best op? Nou, de beste manier is om niet onmiddellijk te reageren. Vertel je kind dat je alleen naar hem of haar zult luisteren nadat hij of zij stopt met huilen. Het is belangrijk om je kinderen te laten zien dat hun driftbuien je niet uit evenwicht brengen. Er zijn heel wat opvoedingsproblemen en iets wat in elk huishouden vaak voorkomt, is dat kinderen vaak hun belang willen tonen door ongehoorzaam te zijn. In dit soort situaties probeer je de autonomie van je kind niet te beteugelen. Verdraag tegelijkertijd geen onbeschoft gedrag. Je kunt hun mening altijd respecteren, maar ze moeten wel leren wat goed en slecht is.

Wat te doen met opvoedingsproblemen van agressieve en gewelddadige aard?

Een boos kind is stressvol voor ouders en de frustratie verergert als er klachten beginnen te komen over het feit dat je kind anderen slaat of ander geweld gebruikt. Hoe moeilijk het vaak is, probeer redenen voor zijn of haar woede te vinden waardoor je een beter begrip krijgt over zijn of haar woede. Meestal hebben kinderen een geldige reden. Misschien zijn jullie onlangs gescheiden? Als er echter woede-uitbarstingen zijn die frequent en toenemend van aard zijn, is het beter om te starten met therapieën die gericht zijn op woedebeheer. Dit om ernstige manifestaties later uit te sluiten. Uiteraard kan voorgaande niet vergeleken worden met kibbelende broers of zussen. Voor ouders die twee of meer kinderen hebben, kan een constante strijd tussen broers en zussen een van de grootste uitdagingen als ouder zijn. Frequente gevechten en ruzies over niets kunnen de gemoederen in vuur en vlam zetten. De beste oplossing om hiermee om te gaan, is:

  • Scheid je kinderen na een gevecht en laat ze afkoelen
  • Speel geen rechter door te beslissen wie gelijk heeft en wie ongelijk heeft
  • Stel vooraf regels op

Tienerproblemen

Als ouder ben je blij dat je kinderen groeien en minder opvoedingsproblemen geven, maar net wanneer je denkt dat alles goed gaat, beginnen de opvoedingsproblemen met je kinderen vaak opnieuw als ze hun tienerjaren ingaan. Je normaal opgevoede kind met de gewone alledaagse opvoedingsproblemen, kan bij het betreden van de adolescentie, gedragsproblemen gaan vertonen. Ongeacht hoe hard je elke situatie probeert aan te pakken, je tiener denkt nu dat hij of zij jou van antwoord mag voorzien, opmerkingen mag geven en een onverschillige houding mag aannemen. Het ergste van alles is dat deze opvoedingsproblemen moeilijk op te lossen zijn, want je tiener kan je volledig afsluiten van zijn of haar leven door niet-communicatief en er geheimzinnig gedrag op na te houden. Geef de moed niet op en bekijk opvoedenmetplezier.nl. Krijg inzicht in opvoedingsproblemen en schrijf je vandaag nog in voor de 7-daagse cursus van Opvoeden Met Plezier!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn