Rijles met autisme, wat is er anders?

Rijles met autisme, wat is er anders?Wanneer je ASS (autismespectrumstoornissen) hebt, dan heeft je leven vaak heel wat meer uitdagingen. Dat hoeft zeker niet negatief te zijn, maar vaak zijn onverwachte gebeurtenissen of veranderingen lastig voor mensen die ASS hebben. Ook kan het zijn dat multitasking lastig is of het algehele concentreren. Dat wil echter niet zeggen dat je niet kunt leren autorijden. Rijles met autisme heeft echter gewoon wat meer uitdagingen, zowel voor de instructeur als de persoon die de lessen neemt. Er is uit onderzoek met eye tracking gebleken dat een aantal bestuurders in situaties met te veel prikkels juist de andere kant op kijkt. Dat kan prima tijdens een gesprek, maar als er op de weg meerdere dingen tegelijk gebeuren, dan kan dat tot ongelukken leiden. Dat wil echter niet zeggen dat mensen die binnen het ASS-spectrum vallen niet kunnen leren autorijden. Het is vaak gewoon een kwestie van vaker oefenen. Rijles met autisme is in veel gevallen handelingen automatisch maken door veel oefenen. Hoewel het ‘slechts’ om 1% van de bevolking gaat die gediagnosticeerd wordt, is de kans best groot dat je iemand die binnen het ASS-spectrum valt in je auto krijgt. Als rijschoolhouders is het daarom ook goed om je in te lezen op rijles met autisme.

Vaker oefenen bij rijles met autisme

Iemand die rijles met autisme nodig heeft, is niet direct beperkt in zijn of haar handelen. Het is wel zo dat het de vraag is of deze leerling iets wel of niet goed doet, en vaak moet dat op termijn een automatische reactie worden. Dat kan dus alleen door veel oefenen. Nu is het bij mensen die binnen het ASS-spectrum vallen niet zo dat je er automatisch vanuit kunt gaan dat als ze situatie A onder controle hebben, dat ze eenzelfde situatie in een andere omgeving ook onder de knie hebben. Het is een kwestie van dezelfde situatie oefenen op verschillende locaties, met verschillende prikkels van buitenaf. In een parkje met bomen kan het goed gaan, maar wanneer het dan straatlantaarns zijn, dan is het voor hen een andere situatie. In veel gevallen zullen de leerlingen met ASS extra tijd nodig hebben tot ze goed geoefend zijn. Je kunt natuurlijk altijd opletten hoe je rijles met autisme geeft. De volgende tips kunnen handig zijn bij rijles met autisme:

  • Zorg dat je leerling voorbereid is dat niet iedereen zich aan de regels houdt.
  • Beperk prikkels:
  • Telefoneer niet;
  • Schakel de radio uit.
  • Let op de non-verbale communicatie.
  • Zorg voor zo min mogelijk externe verandering.
  • Bespreek de route voor die dag in het voren inclusief lastige punten.

Informatie is ook een prikkel, daarom is beknopt informeren verstandig. Te veel prikkels zorgen ervoor dat je leerling kan blokkeren en dat is precies wat je niet wilt tijdens het geven van een rijles. Het belangrijkste is om zelf de rust te bewaren en uit te stralen, zo wordt het voor de persoon die lessen neemt namelijk een stuk makkelijker om te rijden.

Hoe zit dat bij een examen?

Een rijexamen is altijd onvoorspelbaar. Je krijgt niet te horen welke route je rijdt en ook niet welke bijzondere verrichtingen je te wachten staan. Wel zal er bij iemand die ASS heeft altijd een examinator zijn die ervaring heeft met rijles met autisme. Dat zorgt ervoor dat deze examinator rekening kan houden met bepaalde momenten tijdens het examen en hier op kan anticiperen. Heb je ASS en kan je binnenkort beginnen met rijles? Dan is Rijschool Wietse (https://www.rijschoolwietse.nl/rijles-met-autisme/) een goede optie om eens te bekijken. Zij zijn gespecialiseerd in rijlessen voor mensen die autisme hebben.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn