Hoe bereken je de makelaarscourtage bij de verkoop van een woning?

Als je je woning gaat verkopen, dan ga je daar waarschijnlijk een makelaar voor in de arm nemen. Deze kan de zaken dan allemaal in orde maken, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Dat betekent echter wel dat je te maken hebt makelaarskosten. Deze kosten vind je vaak terug via de zogenaamde makelaarscourtage. De vraag is dan natuurlijk wat dit precies is en hoe je aan de hand van een makelaarscourtage de makelaarskosten voor jezelf kunt berekenen. Op de site van makelaarkosten.nl vind je in principe alles wat je moeten weten over deze makelaarskosten, maar je kunt hier in deze tekst ook al het een en ander lezen. De makelaarscourtage bestaat uit een percentage dat wordt berekend over de verkoopprijs. Dat betekent dat je makelaarskosten hoger of lager kunnen uitvallen afhankelijk van het bedrag dat uiteindelijk betaald zal worden voor je woning. Dus een makelaar die goed zijn best doet en mede op basis van zijn of haar expertise een flink hoog bedrag voor je woning weet veilig te stellen, die zal dus dankzij de makelaarscourtage dan ook met een hoger bedrag worden beloond. Het voordeel van deze constructie is dan ook dat je niets hoeft te betalen als de woning niet wordt verkocht. Als je woning immers niet wordt verkocht, dan wordt er een percentage over nul euro berekent en dat is in alle gevallen, ongeacht het percentage, altijd nul euro. Het nadeel van deze constructie met een makelaarscourtage is wel dat je van te voren dus niet direct weet wat de makelaarskosten zullen zijn. Maar je weet wel van te voren wat het percentage zal zijn en je weet ook wat de vraagprijs is. Dus in principe kun je redelijk goed inschatten wat de makelaarskosten ongeveer zullen zijn. Als je echter liever niet met een makelaarscourtage werkt, dan kun je ook op zoek gaan naar makelaars die werken met vaste kosten. In dat geval kun je vaak kiezen voor een pakket met diensten waar je van te voren dus meteen weet hoeveel je moet betalen. Het nadeel van deze constructie is wel dat een makelaar dus uitbetaald moet worden ongeacht zijn of haar succes. Een dergelijke constructie is dus niet direct motiverend voor een makelaar om zijn of haar best te doen. Maar als je recensies leest en weet dat je in zee gaat met een betrouwbare gepassioneerde makelaar, dan komt het uiteraard vaak wel goed. Makelaars willen immers succesvol zijn en hun werk goed uitvoeren, want dat is waar ze hun genoegdoening uit kunnen halen. 

Leer meer over de makelaarscourtage via makelaarkosten.nl

We hebben het hier uiteraard heel in het kort even over de courtage gehad, maar een tekst als deze kan uiteraard nooit alle informatie bevatten. Daarom is het altijd een goed idee om alle informatie die je kunt vinden op de website van makelaarkosten.nl nog even goed door te nemen. Je weet dan zeker dat je alles kennis tot in de kleinste details in je hoofd hebt zitten. 

De verschillende onderwerpen die je terugvindt op makelaarkosten.nl

Je kunt van alles lezen over de makelaarscourtage, maar dat is uiteraard niet het enige waar je mee te maken krijgt. Daarom kun je ook op de site terecht voor onderwerpen als: 

  • Kosten NVM-makelaar
  • Kosten verkoper woning
  • De hoogste van BTW in 2020

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn